Manifesti | Tomi Paasonen: RETROSPECTRUM – 5 sooloa - 5 vuosikymmentä

  • 19.09.2021 14:00

RETROSPECTRUM – 5 sooloa - 5 vuosikymmentä 

RETROSPECTRUM sooloteoksessaan Berliinissä toimiva 51-vuotias koreografi, ohjaaja ja entinen balettitanssija Tomi Paasonen antaa nyt ensimmäistä kertaa omien teostensa kineettisten ja esteettisten arkistojen virrata oman kehonsa läpi. Hän ei ole koskaan ennen tanssinut yhdessäkään omassa teoksessaan. Vuonna 1997 hänen tanssijauransa päättyi äkillisesti onnettomuuteen. Viimein, 23 vuotta myöhemmin vuonna 2020 oli oikea hetki toteuttaa ensimmäinen itselle ohjattu sooloteos.


Ennen tanssistudioon astumistaan  hän 9 kuukauden ajan digitalisoi ja kävi läpi kaikki 70 projektiaan vuosilta 1991 – 2018, tiivistäen ne videokoosteisiin. Prosessi jatkui studiossa, jossa hän kehollisti elementit ja metodit takaisin omaan ruumiiseensa, sekä antoi kehomuistojen ja tämänhetkisen olemuksen viedä mennessään.

 
Retrospectrum keskittää Paasosen elämäntyön uuteen muotoon. Se on eteenpäin suuntautuva katsaus ja tiivistetty retrospektiivinen omaelämäkerta, joka sitoo yhteen taiteellisia ja henkilökohtaisia maailmoja.


Tomi Paasosen työlle on ominaista, että hän hakeutuu aina kohti uusia haasteita. Hän on työskennellyt monenlaisissa konteksteissa ja toteuttanut projekteja erilaisten tanssijoiden, kehojen, taiteenalojen ja vähemmistöjen kanssa. Vuosien mittaan hän on kehittänyt monipuolisen arkiston koreografisia ja esteettisiä työskentely- ja lähestymistapoja. Vuosina 2013-2018 hän toimi kuraattorina ja taiteellisena johtajana ITAK:ssa, Itä-Suomen Tanssin Aluekeskuksessa.

 

Liput 25 € / 15 €

Esitys su 19.9.2021 klo 17 Manilla-teatteri, Aurinkobaletti


Pidätämme oikeudet muutoksiin.

TuoteHintaMäärä
Peruslippu €25.00
Opiskelijat, työttömät €15.00