Manifesti | Tanssiteatteri Sivuun Ensemble: Kylmäketju - Murros

  • 10.09.2021 15:30

Tanssiteatteri Sivuun Ensemble: Kylmäketju ja Murros

Jos isoäitini olisi voinut sulaa; olla heikko, villi, leikkisä tai rikki, millainen minä olisin?

Tanssielokuva ja näyttämöllinen tapahtuma 

Kylmäketju on verevä tanssielokuva ylisukupolvisesta hiljaisuudesta. Murros-teoksessa elokuvan kolme sukupolvea lihallistuvat näyttämölle. Runollisrealistinen teoskokonaisuus kommentoi vallankäytön historiaa naisen ruumiin kautta. 

Fyysinen teos ja elokuva ovat osa Turun yliopiston Juuret-tutkimushanketta. Hanke pureutuu osattomuuden ja osallisuuden ylisukupolvisuuteen taiteen ja tieteen keinoin. Tutkimuksesta vastaava VTT, köyhyystutkija Anna-Maria Isola vierailee kantaesityksessä puhujana. 

Kylmäketju

Kylmäketju on tanssielokuva ylisukupolvisesta hiljaisuudesta. Koreografi Ninni Perko ammentaa elokuvan materiaalin alitajuntaisesta, kehollisesta kokemuksesta sekä sukunsa historiasta. 

Akateemikko Marjo Kuuselan, Ninni Perkon, Krista-Julia Arpon ja yli 30 naisen tulkitsema Kylmäketju sukeltaa sukujen vaiettuihin tarinoihin ja tuo esiäitien selviytymiskeinojen ja heitä kantaneen voiman vaikutukset tähän päivään. Liikekieli muodostuu ekspressiivisestä tanssista ja fyysisen teatterin tekniikoista. Estetiikaltaan absurdi maailma juontaa kuvastonsa unien symboliikasta. Elokuvan esiintyjät ovat 25–90-vuotiaita. 

Ylisukupolvinen hiljaisuus hämärtää yksilön identiteetin rakentumista. Vaistoamme suvun tabut ja hiljaisuuden, mutta emme pääse koskettamaan niitä konkreettisesti. Tämä on kuin vailla selitystä mukanamme kulkeva raskas juurakko tai seisova vesi, jonka vaikutusta elämäämme emme ymmärrä. Kantaesitys Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali 2020.

Murros – näyttämöllinen tapahtuma

Murros on tanssielokuvasta tihkunut jähmeän humoristinen näyttämöllinen tapahtuma. Absurdissa teoksessa sukelletaan ylisukupolvisesti siirtyviin käyttäytymisnormeihin. Kontrollia ja kulissia ovat ylläpitämässä koreografi, tanssitaiteilija Ninni Perko, koreografi, akateemikko Marjo Kuusela ja tanssija Krista-Julia Arppo. Nonverbaalista valtaa käsittelevä tanssiteos pohjautuu rakenteelliselle improvisaatiolle. Virheettömyyden vaaliminen ja etiketin säilöntä ovat hioutuneet sukupolvien saatossa järkähtämättömään huippuunsa, vai ovatko? 

Juuret-tutkimushanke 

Miksi häpeä, pakonomaiset statuspyrkimykset, aktiivinen päihteidenkäyttö tai väkivallan erilaiset muodot tuntuvat usein periytyvän sukupolvelta toiselle? - Anna-Maria Isola

Juuret on tutkimus, jossa paneudutaan sukupolvelta toiselle kerrottuihin tarinoihin hiljaisuuksineen, kokonaan kertomatta jätettyihin tarinoihin sekä itselle kerrottuihin tarinoihin. Tällaiset tarinat voivat määrittää ihmisen identiteettiä, tavoitteita ja mahdollisuuksia. Juuritarinoiden mukana siirtyy tietoa, joka rakentaa osallisuutta ja osattomuutta ylisukupolvisesti. 

Ajatus hankkeesta syntyi köyhyystutkija, VTT Anna-Maria Isolan ja Ninni Perkon yhteisestä kiinnostuksesta osallisuuden ja osattomuuden periytyvyyteen ja juuritarinoihin. Isolan mukaan juuritarinoita tutkimalla voidaan saada ymmärrystä siitä, minkä verran suvuissa kerrotut tarinat ja niihin sisältyvä perimätieto auttavat näkemään tai estävät näkemästä mahdollisuuksia tässä hetkessä. Juuritarinoiden parissa työskentelemällä voidaan löytää keinoja ylisukupolvisen osattomuuden vähentämiseen. 

Murros työryhmä

Esiintyminen ja liikemateriaali: Marjo Kuusela, Ninni Perko ja Krista-Julia Arppo
Ohjaus, konsepti: Ninni Perko
Musiikki: Jarmo Saari ja Petra Poutanen
Valosuunnittelu: Ainu Palmu
Fyysisen teatterin ohjaus, outer eye: Inga Björn, Kristiina Tammisalo
Puvut: Juulia Järvinen
Tuolit: Mila Nirhamo
Tuottaja: Ninni Perko
Tuotanto: Sivuun Ensemble ry

Kylmäketju työryhmä

ESIINTYJÄT Marjo Kuusela, Ninni Perko, Krista-Julia Arppo ja
Anne Laatunen, Anneli Mäkinen, Berit Söderholm, Bitte Hokkanen, Eevi Heinonen, Heli Siikamäki, Heli Vanhanen, Irma Marttila, Jaana Eloranta, Kati Kuikka, Kirsti Aaltonen, Kyllikki Joukama, Leena Brandt, Leena Ström, Leeni Siikaniemi, Maisa Laine, Marja Mesimäki, Marjatta Leivo, Marjo-Riitta Ventola, Mervi Leivo, Päivi Repo, Ritva Sellman, Satu Tukiainen, Sinikka Sihvo, Sirkku Kuusava, Sirpa Häkli, Sisko Kinnunen, Tanja Ahola, Tiina Karvinen, Tuula Alen, Varpu Kähäri
KÄSIKIRJOITUS Ninni Perko ja Juha Ilmari Laine
OHJAUS Juha Ilmari Laine ja Ninni Perko
KOREOGRAFIA Ninni Perko
LIIKEMATERIAALI Ninni Perko ja esiintyjät
MUSIIKKI Petra Poutanen ja Jarmo Saari
KUVAUS JA LEIKKAUS Juha Ilmari Laine
PUKUSUUNNITTELU Juulia Järvinen ja Ninni Perko
ASIANTUNTIJA Anna-Maria Isola
VALAISIJA Janne Häkkinen
PUVUSTUS, OMPELU, HUOLTO Juulia Järvinen
KÄSITYÖT esiintyjät ja Juulia Järvinen
MUSIIKIN MIKSAUS Samuli Kosminen, Ulappa
VÄRIMÄÄRITTELY Juha Ilmari Laine
PROMOKUVAT Tanja Ahola
TUOTTAJAT Juha Ilmari Laine, Ninni Perko
TUOTANTO Sivuun Ensemble ry
Yhteistyössä hankekoordinaattori Mervi Leivo, Iloa arkeen pysäkkitoiminta, Käpyrinne ry

Kokonaisuuden kesto n. 1,5 t

Liput 25€ / 15€

Esitys pe 10.9. Klo 18.30 TEHDAS teatterin lämpiö

TuoteHintaMäärä
Peruslippu €25.00
Opiskelijat, työttömät €15.00