Manifesti | Alpo Aaltokoski Company: Suljetut ovet

  • 18.09.2021 14:00

Alpo Aaltokoski: Suljetut ovet

Suljetut ovet on koreografi Alpo Aaltokosken kuoleman ja luopumisen teemaa käsittelevän teossarjan ensimmäinen ja toinen osa. Teos muodostuu kahdesta itsenäisestä sooloteoksesta, tanssijoina Katja Koukkula ja Jussi Väänänen, musiikista ja äänisuunnittelusta vastaavat kitaristi Joonas Widenius ja äänisuunnittelija Johanna Storm, visuaalisuus on valosuunnittelija Teo Lanervan ja pukusuunnittelija Liisa Pesosen käsialaa. Työryhmän jäsenet tuovat teoksiin oman henkilökohtaisen kokemuksensa luopumisesta.  

Luopumisen ja menetykset teemat ovat hyviä pohdinnan aiheita tässä ajassa, kun elämä  perustuu jatkuvalle kilpajuoksulle ja kasvun ajatukselle. Nämä uivat arkiseen olemiseen, jolloin luodaan uusia tarpeita. Tällöin on hyvä pysähtyä elämän perusasioiden ää relle. Kuolema on lopullinen päätepiste elämälle, jonka tietoisuutemme käsittää. Sen kohtaavat kaikki elolliset oliot. Kuolemista tapahtuu jatkuvasti pienessä mittakaavassa;  uuteen siirtyminen tarkoittaa myös luopumista – eräänlaista kuolemaa. Esityksessä on vähäeleisesti ja hienovaraisesti käsitelty pieni siivu isoa teemaa, mikä antaa mahdollisuuden keskustelulle ja yleisön omalle pohdinnalle aiheesta. 

Suljetut ovet tulee lähelle ihmistä konkreettisesti, kun katsojat ovat samalla tasolla tans sijoiden ja visuaalisen maailman kanssa. Teos ottaa katsojan mukaan osaksi itseään, vaikkei olekaan varsinaisesti osallistava. Tanssiyleisölle puolestaan teos on kiinnostava tanssijoiden historian kautta. Koukkula ja Väänänen ovat 11-kertaisia kilpatanssin Suomen mestareita, ja ovat sittemmin siirtyneet nykytanssin puolelle. Tanssijoiden tekemisessä on läsnä luopuminen kilpatanssin liikemateriaalista ja siirtymä erilaisen liikkeen äärelle.

Koreografia: Alpo Aaltokoski

Tanssi: Katja Koukkula, Jussi Väänänen

Musiikki: Joonas Widenius 

Äänisuunnittelu: Johanna Storm

Valosuunnittelu: Teo Lanerva

Pukusuunnittelu: Liisa Pesonen

Tukija: Suomen kulttuurirahasto

Kuvat: Mikko Rasila

Graafinen suunnittelu: Pietari Kaakkomäki


Esityksen kesto: 50 min

Liput 25€ / 15€

Esitys la 18.9. klo 17 Manilla-teatteri, Aurinkobaletti

TuoteHintaMäärä
Peruslippu €25.00
Opiskelijat, työttömät €15.00